Julia Veerling

De week van de vraag

Mats mag thuis elke dag een vraag bedenken, z’n moeder zoekt de antwoorden op.

Maandag
Mats: In welk land is de eerste viool bedacht en gemaakt?
Hanneke: Wie de eerste viool heeft gemaakt weten we niet precies. Het was ongeveer 500 jaar geleden, rond 1550 in Italië. Ze denken in het Italiaanse Brescia en Cremona. Daar werkte een beroemde vioolbouwer Andrea Amati. die de viool heeft ontwikkeld zoals we die nu nog kennen. De nu nog zo beroemde Stradivarius was leerling van Amati, hij heeft alleen details veranderd; grootte, f-gaten en dergelijke.

Dinsdag
Mats: Hoe duur is de duurste viool ter wereld?
Hanneke: (vond een artikel uit de NRC van 30 dec 2016) ‘De duurste viool is jarig. Antonio Stradivari’s duurste viool heet de Messias en vierde op 30 december 2016 zijn 300ste verjaardag’. De viool is nooit gebruikt en is te zien in Oxfords Ashmolean museum. Het is het beroemdste instrument ter wereld, deze viool wordt geschat op 20 miljoen euro!! ‘Il Canone’ van Guarneri del Jesu is ook heel beroemd en zal er zeker niet ver naast zitten qua waarde.

Woensdag
Mats: Zijn er sprookjes waar de viool een belangrijke rol speelt?
Hanneke: Ja dus! Eentje hebben wij gekozen om te lezen: ‘De koning en de arme violist’.

Donderdag
Mats: Wie is de oudste violist, die nog een concert gaf?
Hanneke: Ivry Gitlis heeft in april 2016 op 94 jarige leeftijd nog een concert gegeven. Ida Handel is ook al ver in de negentig en speelt ook nog! Hier vind je een artikel uit het NRC (2017) met prachtige foto’s over deze hoogbejaarde violiste.

22 minuten, 100% genoten, ontroerend!

Vrijdag
Mats: Wat is het moeilijkste vioolstuk ter wereld om te spelen?
Hanneke: Zijn we nog niet uit.
Mats: Wat vindt Julia?
Julia: Een van de moeilijkste stukken voor viool is de Carmen Fantasy van Waxman (oorspronkelijk van Bizet en door Waxman gearrangeerd). Jeroen (de Groot) speelt het op zijn CD ‘The French Collection’, ook kan je het van hem op Spotify te vinden. Maar het allermoeilijkste concert is van Wilhelm Ernst- het Concert in fis mol.Hij heeft ook ‘Die Erlkönig’ (oorspronkelijk van Schubert) bewerkt en ‘Die letzte Rose’.
Ernst reisde achter Paganini aan en dacht: ‘Wat hij kan, kan ik nog moeilijker maken…’.