Julia Veerling

Aanbevolen artikelen en video's

What is the Kodály Method?

There are almost as many approaches to learning music as there are musicians. Every teaching style has a philosophy behind it, and this philosophy influences what is taught and how it is taught. The interactive, collaborative, and highly kinesthetic Kodály method of learning music was developed by Hungarian composer and educator Zoltán Kodály in the early 20th century. It combines several powerful techniques for developing the core skills of musicianship.

Dit is wat muziek met ons brein doet

Laat een te vroeg geboren baby naar harpmuziek luisteren en het heeft een positief effect op de groei. Gestrest? Zet muziek op van Verdi of de aria’s in Puccini’s opera Turandot. De repeterende cyclus van 10 seconden lijkt op een hartslag en kalmeert. Wil je als wijnhandelaar dat klanten dure wijn kopen? Speel in je winkel klassieke muziek.

Neuropsycholoog Erik Scherder: Muziek geeft een beter leven

Hoogleraar klinische neuropsychologie aan de VU Erik Scherder heeft zich verdiept in het effect van muziek op de hersenen. 'Door muziek te maken worden taken opgelost die je als man van zestig minder goed zou doen, omdat er een leeftijdsgerelateerde achteruitgang is.'

Prof. dr. Erik Scherder over het belang van muziekeducatie

Het bespelen van een instrument is allesomvattend, aldus Scherder. Motoriek, sensoriek, emotie, cognitie: muziekspelen is een supercombinatie van alle factoren. Naar muziek luisteren is natuurlijk ook geweldig - daarbij komen emoties los.

En ook zingen is heel goed, zeker voor je motoriek. Maar de grote netwerken in je brein worden pas echt volledig uitgedaagd bij het bespelen van een instrument.

Ongeduld is de gesel van onze tijd

Psycholoog, schrijver en musicus Anna Enquist hekelt, tegen de tijdgeest in, oppervlakkigheid en gebrek aan geduld. Voor diepgang is steeds minder tijd, constateert ze, maar niet alles kan direct bevrediging geven. "Een viool klinkt in het begin helemaal niet mooi."

Geduld. Het is nodig bij het ondergaan van psychotherapie, onmisbaar bij het leren lezen en een vereiste voor het leren bespelen van een muziekinstrument. Anna Enquist verenigt deze drie werelden in zich. En ze is geduldig.

10 tips om geld te verspillen aan muziekles

Hè? Geld verspillen? Maar dat is niet de bedoeling! Wanneer kinderen beginnen met hun instrument, zien de meeste ouders hun kindje al schitteren op grote podia. Helaas stoppen veel kinderen na een jaar of twee met het instrument en vijf jaar later zijn ze alles wat ze hebben geleerd alweer vergeten. En vaak zijn het dezelfde ouders die verzuchten dat ze het zo jammer vinden dat ze zelf destijds gestopt zijn met hun instrument. Hoe komt het toch dat deze traditie van stoppen telkens wordt voortgezet en hoe kun je dit voorkomen?