Julia Veerling

Vioolles

Hoe bijzonder is ’t als je kind wil leren vioolspelen; voor sommigen opent zich een hele nieuwe wereld, voor anderen is ’t iets wat bij ’t leven hoort. Ik geef nu al 30 jaar met veel plezier vioolles aan kinderen vanaf 4 jaar en volwassenen.
Veel van mijn oud-leerlingen zijn professionele violisten geworden of enthousiaste amateurs.
Voor de kleuters gebruik ik een speciale methode, gebaseerd op de korte concentratieboog van jonge kinderen en de noodzaak om spelenderwijs te leren. Alles wat we nodig hebben om viool te leren spelen, wordt op speelse wijze voorbereid.
Een goede band tussen leraar en leerling geeft de juiste energie en inspiratie voor het dagelijkse studeren. Ouders spelen daarbij een belangrijke rol.

Naast de individuele lessen geef ik ook groepslessen; samenspel, theorie, solfège en bij de kleintjes muzikale spelletjes.

Doordat ik vanaf het begin een breed palet aan lesonderdelen aanbied en me focus op de zo belangrijke balans in vioolhouding en stokvoering, gaan leerlingen snel en gedegen vooruit, zonder het gevoel dat ’t moeilijk is.

Afhankelijk van niveau en ontwikkeling spelen kinderen drie tot zes keer per jaar een uitvoering. Het is mooi om te zien hoe ze zich gaandeweg tot goede, enthousiaste muzikanten ontwikkelen.

Bel of mail me gerust voor meer informatie of een proefles.

Wanneer beginnen

Leeftijden om te beginnen met vioolles variëren; ik begin geregeld met kinderen van 4 jaar, soms zelfs 3 jaar. Het voordeel van zo vroeg beginnen is dat de viool als een natuurlijk verlengstuk van het lichaam aanvoelt. Beginnen met kinderen vanaf 6 jaar heeft ook weer voordelen, nl. dat ze al veel begrijpen en dat ze de viool als iets heel bijzonders zien, waar ze bewust voor hebben gekozen.
Omdat ik heel rustig begin met awareness oefeningen voor beide armen, handen en de algehele houding van lichaam, is de leeftijd om te beginnen met lessen onbeperkt.

Groepslessen

Naast de wekelijkse lessen van belang dat kinderen ook een groepsgevoel hebben binnen hun muzikale leven.
Samenspel, elkaar voorspelen en daarbij leren opbouwende kritiek te geven en voor de kleintjes muzikale spelletjes. Kinderen inspireren en stimuleren elkaar en verbeteren hardnekkige fouten in bijvoorbeeld houding makkelijker.
De groep wordt hecht en er worden ensembles gevormd, die ook buiten de les kunnen samenkomen. De Groepslessen vinden om de week plaats.

Download hier een PDF met uitgebreide informatie over de lessen 2021- 2022 inclusief prijzen en werkwijze.

Viool huren

De meeste leerlingen huren een viool. Een goed klinkende en verzorgde viool is van belang, zodat een kind vanaf het begin een mooie klank leert te maken. Vioolbouwer Maas zit op een paar meter afstand in de Hemonystraat.
Verder Medea en Achttienribbe in Oost, Ronald de Jong in de Jordaan en Résonance in de Pijp. Voor een overzicht van meer vioolverhuurbedrijven klik hier.

Vroeger en nu

Vroeger was het normaal dat kinderen eerst AMV les kregen (algemene muzikale vorming) en blokfluit leerden spelen voordat ze les kregen op het instrument van hun keuze. In de lessen bij Julia wordt er naast viool ook aandacht aan muziektheorie besteed en zijn er solfège lessen volgens de Kodály methode; kinderen leren te zingen op do, re, mi met handgebaren. Het innerlijke oor wordt op deze manier getraind en het systeem achter de noten wordt gaandeweg duidelijk, bij uitstek belangrijk bij vioolspelen, omdat op een viool de noten niet netjes op een rij klaarliggen zoals bij piano.

 

Video afspelen

Orkesten

Orkesten zoals Jonge Strijkers Amsterdam en de Strijkersgroepen van de Amstelveense Muziekschool zijn ook goede opties. Ook in het Kennemer Jeugd orkest , Jeugd Orkest Nederland en de orkesten van de Muziekschool Amsterdam hebben de kinderen het heel leuk samen. En wat is er fijner dan samen mooie muziek maken, een aanzet voor de rest van het muzikale leven.